Коли ми чуємо слово “мед”, одразу уявляємо бджіл, що літають над квітами, або Віні-Пуха з глечиком солодкого смаколика. Але в арсеналі бджіл є ще багато унікальних продуктів, один з них — бджолине обніжжя (квітковий пилок). Це не просто поживна суміш, а природний концентрат вітамінів, мінералів та білків, який люди користуються ще з давніх часів.
Що таке бджолине обніжжя?
Бджолине обніжжя – (рослинно – бджолиний продукт) – це маленькі грудочки, сформовані бджолами з пилку ентомофільних рослин, , що має унікальні та корисні властивості. Зібравши пилок, бджола змочує його виділеннями залоз і формує з нього маленькі кульки, які приносить у вулик у спеціальних «кошичках» на задніх ніжках. Доставлене до вулика обніжжя стає джерелом білка для вигодовування розплоду та виготовлення перги – стратегічного запасу корму для молодих бджіл навесні.

Бджолине обніжжя: вітамінно-мінеральний концентрат
У складі обніжжя понад 250 біологічно активних речовин, серед яких:
- 22% сирого протеїну
- 25 амінокислот, з них 8 незамінних
- Омега-3 та Омега-6 жирні кислоти
- Вітаміни A, E, D, групи B, C, K, PP
- Мінерали: калій, фосфор, магній, кальцій, залізо, цинк, мідь, марганець
- Поліфеноли та антиоксиданти
Завдяки природній формі ці елементи легко засвоюються організмом.

Які мінерали, входять до складу обніжжя бджолиного ?
- Для відновлення та формування кісткової тканини, підтримання осмотичного тиску крові.
Калій (основний мінеральний елемент бджолиного обніжжя: 400 -2000 мг/100 г),
Фосфор (0,8 – 6 мг/ 100 г )
Магній (20 – 300 мг/100 г)
Кальцій (20 – 300 мг/100 г)
Мед + Обніжжя – цінні продукти бджільництва для покращення стану Опорно Рухового Апарату
- Мікроелементи, що відіграють важливу роль у кровотворенні , процесах росту , розвитку та розмноження.
Залізо, Цинк, Мідь, Марганець
Всі ці елементи знаходяться у зв’язаній формі тому гарно засвоюються організмом
Харчові волокна для здоров’я мікрофлори
Обніжжя містить дієтичні волокна (геміцелюлоза, целюлоза, пектин, лігнін), які не руйнуються травними ферментами, та стають їжею для корисних лакто- та біфідобактерій. Це допомагає підтримувати баланс мікробіоти кишківника, що напряму впливає на імунітет і травлення.

В сухому обніжжі бджолиному загальна кількість харчових волокон складає приблизно: 10,15 г на 100 г, в той час як добова потреба людини у харчових волокнак складає: для жінок- 25 г , а для чоловіків – 38 г
Для порівняння візьмемо:
Каша гречана (100 г) – 4 г
1 яблуко зі шкіркою – 4г
Запечений гарбуз в 100 г містить 3,2 г харчових волокон
Насіння льону в 2 ст ложках містить – 7 г
Пшеничні висівки (100 г) – 43,6 г
Антиоксидантний та протизапальний ефект
Бджолине обніжжя багате на каротиноїди, фенольні сполуки та вітаміни Е і С, що захищають клітини від окисного стресу, сповільнюють старіння, знижують запальні процеси, підтримують роботу печінки, нирок та наднирників.
Як вживати бджолине обніжжя
Спочатку Перевірте на відсутність алергічної реакції га квітковий пилок
Найкраще вживати у натуральному вигляді або змішавши з медом.
Дорослим: 1–2 ч.л. за 20 хв до їжі, дітям — половина дози. Дозування для дітей розраховується індивідуально.
Можна додавати до каш, салатів, смузі або розсмоктувати з медом, щоб поживні речовини засвоювались повніше.
Обов’язково трохи потримати у ротовій порожнині, оскільки перше засвоєння всіх продуктів бджільництва відбувається саме через слизові оболонки рота.
Чому варто включити бджолину обніжку у раціон
- 100% натуральне джерело білку, вітамінів та мінералів
- Підтримка здоров’я у міжсезоння
- Швидке відновлення після фізичних чи емоційних навантажень

Бджолине обніжжя — це маленькі кольорові кульки, у яких зібрана енергія та користь природи.
Квітковий пилок користь

Квітковий пилок (бджолине обніжжя) стимулює фізичну та розумову активність, підвищує гемоглобін, цінне джерело дієтичних волокон. Джерело Омега – 3 та Омега – 6. Містить в своєму складі 24 амінокислоти, 8 з яких є незамінними, джерело вітамінів та мінералів.
Квітковий пилок як вживати?
Дорослим по 1-2 чайній ложці, тримаючи деякий час у роті (розсмоктуючи) за 20 хвилин до їжі в першій половині дня.
Додавайте обніжжя бджолине до йогурту, кефіру, ряжанки, смузі, каш, теплих салатів, прикрашайте торти та різні смаколики.
Як зберігати квітковий пилок?
У темному посуді, за відсутності доступу прямих сонячних променів та повітря.